Angstpatiënten

Wilt u uw gebit opknappen en weer kunnen lachen? Maar bent u bang voor de tandarts?

bang voor de tandarts

Ongeveer een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts. Gelukkig is dit bij een deel niet zo ernstig dat ze helemaal niet meer naar de tandarts durven, maar er is ook een deel die zo bang zijn dat ze geen afspraak durven te maken. In dit geval kan een angsttandarts de oplossing zijn. Onze angsttandartsen zijn getraind om u te steunen en bij te staan. Wij nemen ruim de tijd om u er doorheen te helpen.

angstpatiënten, van uitstel komt afstel

Van uitstel komt afstel

waardoor de behandeling alleen maar pijnlijker wordt.
Wij staan voor u klaar en gaan graag met u in gesprek over uw angsten.
Dit kan al eenvoudig via het online consult.

Het ontstaan van angst

De angst voor de tandarts ontstaat vaak door een trauma. Een oorzaak zou een slechte ervaring met de tandarts kunnen zijn in uw jeugd. Een behandeling die mis is gegaan waardoor u flinke pijn heeft ervaren. Daarnaast spelen enge verhalen ook een rol. Familie of vrienden hebben wellicht slechte ervaringen en delen dit, waardoor er bij u ook angst ontstaat. In sommige gevallen kan het ook ontstaan op latere leeftijd of vanwege een psychische stoornis. 

Als uw tandarts geen begrip toont voor uw angst, kan de angst verergeren. Daarom staan de tandartsen van DLVB klaar voor u, wij houden rekening met uw angsten en praten hier graag open over.

omgaan met angst bij de tandarts

Omgaan met angst

- Neem een goede vriend mee naar de afspraak
- Praat met ons voor en tijdens de behandeling
- Vraag om toelichting tijdens de behandeling
- Spreek een stopteken af
- Vraag om verdoving

verdoving bij de tandarts

Om de angsten wat weg te nemen, kan het nuttig zijn om om een verdoving te vragen bij de tandarts. Zo voelt u minder van bijvoorbeeld het boren. 
Voordat we verdoven horen we graag meer over uw gezondheid en het medicijngebruik.

Hoe werkt een verdoving

Een tandarts kan lokaal verdoven bij tanden en kiezen in de bovenkaak en bij de voortanden in de onderkaak. Dit wordt gedaan via één of twee prikjes in de zenuw in de buurt van de tand of kies die behandeld wordt. De kiezen in de onderkaak kunnen niet lokaal verdoofd worden vanwege het kaakbot. Daarom krijgt u het prikje dan aan het begin van de zenuwbaan, achterin de mond. 

Door vervolgens een klein tikje te geven op de tand die behandeld wordt, kunnen we vaststellen of de verdoving werkt. Als het nog steeds pijnlijk is, kan er nog wat verdovingsvloeistof geïnjecteerd worden. 

hoe voelt een tandartsverdoving

Hoe voelt een tandarts verdoving?

- De verdovingsvloeistof voelt koud aan
- De prik kan even pijnlijk zijn
- Tong, wang & lippen voelen tintelig aan
- Praten, lachen en slikken kost meer moeite

Hoe lang duurt verdoving?

Het is lastig om precies te zeggen hoe lang een verdoving precies duurt. Dit is per persoon verschillend. Bij sommige mensen is het binnen een uur al uitgewerkt, maar het kan ook 4 tot 5 uur duren. Let op met warme dranken en eten tijdens de verdoving. De mond is minder gevoelig, waardoor u het niet voelt wanneer een drankje te heet is bijvoorbeeld.

Wat zijn de bijwerkingen van een verdoving?

Helaas kunnen er, zoals bij elk medicijn of behandeling, ook bijwerkingen optreden. Wij bij DLVB zijn hier graag open over. Gelukkig komt het zelden voor bij verdovingen in de mond! Eventuele bijwerkingen die zouden kunnen voorkomen na een verdoving zijn:

  • Enkele dagen pijn op de plek van de injectie

  • Er kan een bloeduitstorting ontstaan op de plek van de injectie

  • U kunt zich wat benauwd voelen

  • Er kunnen rode vlekken op de huid vormen

In sommige uitzonderlijke gevallen kan er een infectie of allergische reactie optreden. Raadpleeg in dat geval zo snel mogelijk uw huisarts. 

Lachgas sedatie

Wij zijn blij dat we kunnen aankondigen dat sedatie via lachgas nu mogelijk is. Tijdens het toedienen van lachgas krijgt u een neusmasker waardoor u zowel zuurstof als lachgas krijgt toegediend. De verhouding lachgas wordt heel langzaam opgevoerd tot u onder lichte sedatie bent, u blijft dus volledig bij bewustzijn. Het geeft een heerlijk ontspannen gevoel, waardoor u uw angsten niet meer voelt. Het haalt de scherpe randje van uw bewustzijn af.

Waarom lachgas

Lachgas is bedoeld voor kinderen, angstige patiënten en patiënten met een verstandelijke of lichamelijke beperking, maar ook voor u als u dat simpelweg fijn vindt. Lachgas werkt kalmerend en neemt de pijn gedeeltelijk weg. Het kan dus worden gebruikt bij het toedienen van een plaatselijke verdoving, zodat u deze nauwelijks voelt. Het is overigens volledig veilig!