ParodontITIS

De gezondheidstoestand van uw tandvlees vormt de basis voor een goed gebit. De 'parodontologie' houdt zich bezig met de diagnostiek, preventie en behandeling van parodontale infecties. Dit houdt in: infecties van het tandvlees en omringend tandweefsel.

De betekenis van parodontitis

Tandplak op de tanden en kiezen veroorzaakt ontstekingen in de randen van het tandvlees. Deze ontstekingen kunnen zich zodanig uitbreiden tot het onderliggend kaakbot. Indien tijdig actie ondernomen wordt, voorkomt u verlies van uw tanden en kiezen. Ons team staat klaar om u meer te informeren over deze ontsteking, 'parodontitis', en eventuele behandeling en/of preventie ervan.

De oorzaak van Parodontitis 

Onze mond zit vol met bacteriën, deze vormen, samen met slijm en andere deeltjes, het tandplak op onze tanden. Poetsen en flossen kunnen helpen bij het verwijderen van tandplak, maar tandplak dat niet verwijderd wordt kan verharden waardoor er tandsteen vormt. Tandsteen kan niet verwijderd worden met behulp van poetsen of flossen, maar enkel door middel van professionele reiniging door de tandarts of mondhygiënist. 

Er zijn een aantal risicofactoren voor tandvleesontsteking, maar roken is de belangrijkste. Roken kan ook de behandeling van tandvleesproblemen minder succesvol maken. Andere risicofactoren zijn diabetes; hormonale veranderingen bij meisjes en vrouwen; suikerziekte; medicijnen die de speekselvloed verminderen; bepaalde ziekten, zoals AIDS, en de bijbehorende medicijnen; en het kan genetisch bepaald zijn.

Symptomen van parodontitis

SYMPTOMEN VAN PARODONTITIS

Symptomen van tandvleesontsteking


- Slechte adem die niet weggaat
- Rood of gezwollen tandvlees
- Teder of bloedend tandvlees
- Pijnlijk kauwen
- Loszittende tanden
- Gevoelige tanden
- Terugtrekkend tandvlees waardoor tanden langer lijken

Wat te doen bij ontstoken tandvlees?

Het kan weleens voorkomen dat uw tandvlees bloed, dit is een teken dat het tandvlees ontstoken is en het kan het begin zijn van parodontitis. Schroom dus niet om een afspraak te maken, zodat onze tandartsen kunnen checken wat er precies aan de hand is. Parodontitis is namelijk het beste te genezen als u er vroeg bij bent! 

De behandeling van parodontitis

De eerste stap is dat een tandarts of mondhygiënist het tandplak en tandsteen gaat verwijderen. Dit wordt gedaan door het tandplak en tandsteen van uw tanden en worteloppervlakken te schrapen. 

Daarna maken ze alle oneffenheden op de wortels glad, zodat bacteriën zich niet gemakkelijk opnieuw kunnen ophopen. Tevens zal er in een enkel geval gebruik worden gemaakt van een laser voor aanvullende desinfectie van de worteloppervlakken. Deze procedure kan soms meer dan één bezoek in beslag nemen. De behandeling kan als gevoelig of pijnlijk worden ervaren, in dit geval kan er een lokale verdoving toegediend worden. Na deze behandeling zal uw tandvlees genezen en zich weer hechten aan de gezonde, schone oppervlakken van uw tanden. Binnen een paar weken komt u weer langs en kunnen wij keken of het tandvlees goed geneest en, of er nog een behandeling nodig is. 

Parodontitis zelf behandelen?

De gevolgen van parodontitis kunnen worden gestopt door regelmatige tandartscontroles en eventuele behandelingen en een voortdurend goede mondhygiëne. Dit is ook een onderdeel van de behandeling zodra een infectie optreedt.

parodontitis zelf behandelen

Wist u dat?

Parodontitis, of tandvleesontsteking, tast het gebied rond de tand aan, inclusief het bot en het tandvlees.

Parodontitis ontstaat wanneer bacteriën en tandplak zich ophopen rond de tand, en het immuunsysteem een reactie uitlokt.

Een goede mondhygiëne maakt deel uit van zowel de behandeling als de preventie, maar soms is ook een operatie noodzakelijk.

Roken verhoogt het risico op tandvleesontsteking en op het niet aanslaan van de behandeling.

Parodontitis genezen

Parodontitis is lastig te genezen, alleen de symptomen kunnen verminderd worden waardoor er geen actieve parodontitis aanwezig is. 

In sommige gevallen kunnen er na de behandeling nog pockets overblijven, ongeacht een goede mondhygiëne. Om deze pockets te elimineren is een chirurgische behandeling nodig. De tandartsen van DLVB zijn gecertificeerd om een parodontale chirurgische ingreep uit te voeren

Om de symptomen blijvend te verminderen is het belangrijk dat u thuis ook meehelpt aan een goede mondhygiëne. Dit kunt u op de volgende manier doen:

  • Poets de tanden minstens twee keer per dag met een fluoride tandpasta, poets daarbij de kauwvlakken en de zijkanten van de tanden zorgvuldig.

  • Spoel de tandenborstel goed af, en bewaar deze rechtop

  • Vervang uw tandenborstel elke 3 á 4 maanden

  • Deel uw tandenborstel niet, op deze manier kunt u bacteriën aan elkaar overdragen

  • Gebruik elke dag flosdraad of rager om tussen de tanden en kiezen te reinigen, in de ruimten waar de rager niet kan komen. Flosdraad is er om de smalle ruimtes schoon te maken waar u met de tandenborstel niet komt. 

  • Wees extra voorzichtig bij het poetsen rond oneffen oppervlakken, bijvoorbeeld dicht op elkaar staande tanden, scheve tanden, kronen, kunstgebitten, vullingen, enzovoort.

  • Gebruik na het poetsen een antibacterieel mondwater om te voorkomen dat bacteriën zich vermeerderen en om eventuele ontstekingsreacties in de mond te verminderen.