WORTELKANAALBEHANDELING

Wat is een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel een endodontische behandeling genoemd, wordt uitgevoerd indien de zenuw besmet is geraakt door tandbederf (cariës), een lekkende vulling of wellicht een ongeval. Deze besmetting kan ervoor zorgen dat de wortelkanalen in een kies of kroon ontstoken raakt. 

Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt er een gat in de tand geboord en het zachte centrum, de zogenaamde tandpulpa, wordt verwijderd. De tandpulpa bestaat uit bindweefsel, zenuwen en bloedtoevoer, en strekt zich uit tot in de wortels van de tand. Nadat de pulpa is verwijderd, wordt de ruimte opgevuld en afgedicht.

Wanneer een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling kan een ernstig geïnfecteerde of beschadigde tand of kies redden. De tand of kies kan geïnfecteerd of beschadigd zijn geraakt door tandbederf, herhaald tandheelkundig werk, slijtage, tandvleesontsteking, gescheurde vullingen of een beschadiging van de tand of kies.

Wanneer de tandpulpa beschadigd is, kunnen bacteriën zich in de tand gaan vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot een infectie of abces, een puszakje zal zich dan aan het uiteinde van de tandwortel vormen. In enkele gevallen kan er ook een fistel ontstaan, dit is een afvoergang van de ontsteking. Bacteriën en pus komen dan in de mondholte.

Het is belangrijk dat uw eigen tand zoveel mogelijk behouden blijft. Hij werkt beter dan een kunsttand bij het bijten en kauwen. Het verlies van een tand of kies kan ook weer leiden tot andere problemen in de mond. Daarnaast is voor het vervangen van een (kunst)tand vaak een complexere tandheelkundige ingreep nodig. Een wortelkanaalbehandeling is daarom vaak de beste manier om een tand te redden.

De stappen tijdens een wortelkanaalbehandeling

Eerst maakt de tandarts een röntgenfoto van de tand om de vorm van de wortelkanalen te zien en om te bepalen of er een infectie in het bot rond de tand aanwezig is. Een vel of rubber, een zogenaamde rubberdam, wordt over de tand geplaatst om besmetting te voorkomen.

Een lokale verdoving moet ervoor zorgen dat de tand niet gevoelig is tijdens de behandeling. Deze wordt aangebracht voordat er een gat in de tand wordt geboord om de pulpa te verwijderen. Elke tand/kies heeft tussen de 1 en 4 kanalen, in enkele gevallen zijn het er nog meer. Alle kanalen worden gereinigd, gevormd en gedesinfecteerd. Om het gat in de tand goed schoon te maken en vorm te geven, maken we meerdere (behandel)afspraken. Pas als alles in orde in, wordt de steriele vulling geplaatst. Tussen de behandelingen door wordt de tand afgesloten met een tijdelijke vulling. Aangezien een wortelkanaalbehandeling precisie werk is, wordt de behandeling uitgevoerd met een microscoop.

Een wortelkanaalbehandeling kan ongemakkelijker zijn dan een gewone vulling, omdat het langer duurt, maar het is vaak niet pijnlijker.

Symptomen van een wortelkanaalbehandeling

Symptomen dat een wortelkanaalbehandeling misschien nodig is

Hevige kiespijn bij het kauwen
Gevoeligheid voor warmte of kou die aanhoudt nadat de warmte of kou is weggehaald
Donker worden van de tand
Gezwollen en gevoelig tandvlees
Pus rondom de geïnfecteerde tand
Zwelling van het gezicht of de hals
Een losse tand

Pijn na een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is een ingrijpende ingreep, dus pijn na een wortelkanaalbehandeling is normaal. Bij een wortelkanaalbehandeling worden de kanalen van uw tand of kies diep gereinigd, waardoor de omliggende zenuwen en het tandvlees geïrriteerd kunnen raken.

De pijn hoeft natuurlijk niet eeuwig te duren. Een wortelkanaalbehandeling is juist bedoeld om pijn als gevolg van een rottende of gebroken tand te voorkomen. Het is normaal om een paar dagen lichte tot matige pijn te hebben. Om de pijn te minderen raden wij aan een paracetamol te nemen. 

Ontsteking na een wortelkanaalbehandeling

De wortelkanaalbehandeling is bedoeld om ontstekingen weg te nemen. Helaas kan het in enkele gevallen gebeuren dat de pijn niet weggaat na een paar dagen. Neem in dit geval weer contact met ons op. Indien nodig, kunnen wij pijnstillers voorschrijven. Daarnaast doen wij ook apicale chirurgie. Indien een ontsteking na een wortelkanaalbehandeling niet weggaat, kan het helpen om de wortelpunt te verwijderen. Dit noemen we een wortelpunt behandeling of apexresectie. Deze operatie wordt steriel uitgevoerd. 

Wilt u meer informatie of heeft u klachten? Bel ons dan voor een afspraak.  Bij de tandartsen van DLVB bent u in goede handen.